Vytauto Didžiojo universiteto Šakių „Žiburio“ gimnazija

Lietuvių kalbos konferencija

  • Paskelbė : Inesa Merčaitienė
  • Paskelbta: 2024-03-08
  • Kategorija: Renginiai

Lietuvių kalbos konferencija ,,Paauglių literatūra: nuo pasakos iki romano“

Atsiliepiant į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos kvietimą vasario–kovo mėnesiais lituanistinėse mokyklose, lietuvių bendruomenėse, ambasadose ir kitur organizuoti renginius apie lietuvių kalbą, istoriją ir kultūrą, kovo 7 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje tradiciškai vyko lietuvių kalbos konferencija, šiemet išaugusi į respublikinį renginį. Konferencijos tema ,,Paauglių literatūra: nuo pasakos iki romano“ kvietė atkreipti dėmesį į atsinaujinančią lietuvių paauglių literatūrą, į jaunimui aktualias temas, atidžiau pažvelgti į rajono kūrėjus. Konferencijos tikslas – skatinti aktyvų ir efektyvų mokytojų ir mokinių bendradarbiavimą atliekant tiriamąją veiklą ir dalijantis gerąja patirtimi, ugdyti dalykines ir bendrąsias kompetencijas.

Konferenciją pradėjo Šakių „Žiburio“ merginų tercetas, sveikinimo žodį tarė Šakių savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas, Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius Robertas Sakas. Įdomų pranešimą apie paauglių literatūrą skaitė rašytoja Daina Opolskaitė, pati neseniai mokykloje dėsčiusi anglų kalbą. Susidomėjimo sulaukė ilgametės ,,Žiburio“ lietuvių kalbos mokytojos, Viešosios bibliotekos savanorės Onos Jasinskienės pranešimas apie Šakių rajono poeto Albino Bernoto poetinį žodyną. Vėliau pranešimus, paremtus pačių stebėjimais, tyrimais, įžvalgomis, skaitė mokiniai iš Kauno LSMU gimnazijos (mokytojas Paulius Kavaliauskas), Vilkaviškio ,,Aušros“ gimnazijos (mokytoja Vaida Kainauskienė, Rasa Kvirevičienė), Vilkaviškio rajono Pilviškių „Santakos“ gimnazijos (mokytoja Jurgita Svotaitė), Jurbarko Antano Giedraičio – Giedriaus gimnazijos (Violeta Greičiūnienė), Šakių rajono Lukšių Vinco Grybo gimnazijos (mokytoja Jolita Zokienė), Šakių rajono Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos (mokytoja Vilma Sodonytė – Jurkšaitienė) ir iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos (Rasa Bublaitienė, Danutė Aniulienė). Vieni mokiniai pateikė išsamius tyrimus, kokias knygas skaito paaugliai, kiti gilinosi į knygų tematiką, dar kiti sukūrė filmą ar sužavėjo raiškiu žodžiu. Šakių „Žiburio“ gimnazijos 1 b klasės mokiniai išsakė savo įspūdžius iš Vilniaus knygų mugės ir padovanojo bibliotekai šių metų naujieną – Juozo Gaižausko ,,Antarktidos pingvinai“, patekusią į Metų knygų, skirtų paaugliams, penketuką. Konferenciją užbaigė ,,Žiburio“ gimnazistės, apžvelgusios Šakių rajono rašytojų, rašiusių paaugliams, kūrybą.

Konferencijos metu gimnazistai mokėsi vieni iš kitų viešojo kalbėjimo, sužinojo daug įdomaus apie literatūrą paaugliams. Refleksijos metu mokytojai aptarė švietimo naujienas, paveikias metodikas, pasidžiaugė knygomis besidominčias mokiniais.

Lietuvių kalbos konferenciją organizavo Šakių „Žiburio“ lituanistės.

Nuotraukos:
Austėja Urbanavičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas