Vytauto Didžiojo universiteto Šakių „Žiburio“ gimnazija

Vasario 16-oji gimnazijoje

  • Paskelbė : Inesa Merčaitienė
  • Paskelbta: 2024-02-15
  • Kategorija: Renginiai

1918 m. vasario 16 d. Lietuvos taryba, tame tarpe ir trys mūsų kraštiečiai signatarai, paskelbė atkurianti Nepriklausomą demokratiniais pagrindais sutvarkytą Lietuvos valstybę. Tai buvo sprendimas lėmęs naujos valstybės pradžią. Dabartinė Lietuva yra mūsų rankose, mes toliau kuriame jos istoriją, puoselėjame demokratines vertybes. Mes turime ne tik atsakomybę, bet ir galią iškelti iš praeities tam tikrus įvykius, sureikšminti juos ir suteikti jiems prasmę, aktualią šiandienos žmogui.  

Kalbu apie įvykį, kuris nutiko 1952 m. vasario 16 d., kada okupuotoje Lietuvoje mūsų mokyklos mokiniai čia, virš Šakių vandentiekio bokšto,  iškėlė trispalvę Nepriklausomos Lietuvos vėliavą. Tas jų poelgis buvo iššūkis okupacinei valdžiai ir vilties  ženklas visiems miestiečiams, kad dėl laisvos Lietuvos idėja gyva ir yra žmonių, kurie pasiryžę dėl jos kovoti.

Dabartiniai gimnazistai kasmet paminėdami šį faktą sukūrė unikalią tradiciją, kuri tapo vienu iš gimnazijos ir miesto išskirtinumo ženklų. Švęsdami vasario 16-ąją mes einame prie bokšto, kuris tampa kovos už laisvę simboliu, keliame vėliavas ir kalbame ne tik apie Nepriklausomybės paskelbimą, bet ir apie tai kad nepriklausomybę reikia ginti. O vėliava, dėl kurios iškėlimo net 11 moksleivių buvo nuteisti 25 metams kalėti lageriuose, šiandien plevėsuoja laisvai ir suteikia vienybės ir pasididžiavimo savo šalimi jausmą.

Tie vėliavą kėlę ir slaptoje antisovietinio pasipriešinimo grupei priklausę  1952 m. abiturientai buvo Vytautas Tirlikas, Antanas Karalius, Bronius Pašiūnas, Danutė Baukytė, Onutė Vinterytė, Elena Baltrušaitytė, Elė Grybinaitė, Pranas Būčys, Augustinas Staniulis, Kazimieras Valaitis, Pranas Jakaitis, dar trys merginos– Česlova Gudaitytė, Birutė Kumetaitytė ir Albina Lingytė, nunešusios sulaikytiems draugams maisto,  buvo pašalintos iš mokyklos. Stebuklas, kad jie, išgyvenę lagerių represijas ir Sibiro šaltį, po Stalino mirties sugrįžo į Lietuvą. Tiesa, čia taip pat buvo prižiūrimi saugumo, sekami, negalėjo mokytis aukštosiose mokyklose, dirbti norimą darbą. Ir tik nepriklausomoje Lietuvoje prakalbo apie įvykį, pakeitusį jų gyvenimus. 

Nuotraukos:
Eivina Plioplytė, Austėja Onusaitytė ir Paulius Šurila

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas