KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Susitikimas su kariūnais
2018-11-16
    Kodėl Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija yra geriau nei kitas universitetas? Lapkričio 16 dieną tokiu klausimu prasidėjo paskaita gimnazijos info centre. Nelaukdami moksleivių nuomonės, į šį klausimą buvo pasiryžę atsakyti du jauni kariūnai – Jonas Grigaitis ir Andrius Dumbauskas. Tai – buvę „Žiburio“ gimnazistai, jau antrus metus studijuojantys Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje.
    Vaikinai šmaikščiai vieną po kito vardijo savo aukštosios mokyklos privalumus: „Jūsų mokslas bus nemokamas, maistas nemokamas, uniforma nemokama ir dar pinigų gausite! O svarbiausia, kad baigę studijas, Jūs visada turėsite darbą!”.
    Linksmas istorijas keitė rimti pasakojimai, naudinga ir konkreti informacija apie vienintelę Lietuvoje aukštąją karo mokyklą. Pasak buvusių gimnazistų, pirmieji metai Karo akademijoje beveik nesiskiria nuo savanoriškos tarnybos. Tačiau vėliau, kiekvienas studentas mokomas būti vadu. Baigę studijas ir išlaikę reikiamus egzaminus, jaunuoliai įgyja universitetinį bakalauro laipsnį bei profesinį parengimą. Jonas ir Andrius gimnazistus supažindino su studijų programomis, stojimo į akademiją sąlygomis ir laukiančiais išbandymais. Vaikinai pristatė mokomuosius dalykus, gyvenimo sąlygas, veiklą po paskaitų, karjeros galimybes, nuoširdžiai ir atvirai atskleidė savo patirtis, mielai atsakinėjo į mokinių klausimus. Gimnazistai sužinojo, kaip atrodo tradicinė, griežtai suplanuota kariūnų diena, kokius neformalaus ugdymo užsiėmimus būsimiesiems karininkams verta lankyti ir kiek laiko tenka praleisti prie knygų, ruošiantis egzaminams... Turbūt net neįmanoma perteikti, su kokiu entuziazmu vaikinai pasakojo apie pratybas, karinį rengimą, kovinę savigyną ar rytinę rikiuotę, kuri vyksta bet kokiu oru. Įdomu dar ir tai, jog didžioji paskaitų dalis vyksta anglų kalba, ir kiekvienais metais keletas studentų stažuojasi JAV, Prancūzijoje ar Austrijoje.
    Norint studijuoti Lietuvos karo akademijoje, vien noro ir nusiteikimo mokytis neužtenka. Būtinas ir labai geras fizinis bei psichologinis pasiruošimas. Kariūnai pasakojo, jog vyresnių kursų studentams pateikiamos nelengvos psichofizinio parengimo užduotys: gylio baimės įveikimas, šuolis su parašiutu, nusileidimas nuo pastatų, akistata su šunimis, uždaros patalpos baimės įveikimas ir pan.  
    Šis susitikimas kai kuriems mokiniams neabejotinai padėjo apsispręsti, ar jiems tinkama karininko profesija. Visus sužavėjo Jono ir Andriaus užsidegimas, kalbant apie Lietuvos karo akademiją, apie savo pasirinktą kelią ir ateities karjeros planavimą. Klausydamasis jų suvoki, kad studijos Lietuvos karo akademijoje - tai pats geriausias dalykas, kuris šiems vaikinams galėjo atsitikti. O tai reiškia tik vieną – didžiulį patriotizmą.
Gina Adomaitytė ir Vaiva Petravičiūtė, 3d kl.
NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas