KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Susitikimas su „KALBA” atstovu Gvidu Geču
2018-11-20
    2018 m. lapkričio 19–23 dienomis Lietuvos mokyklose paskelbta Šimtmečio nacionalinė karjeros savaitė, prie kurios prisijungė ir edukacinė bendrovė „KALBA. Džiaugiamės, kad lapkričio 20 d. mūsų gimnazijoje apsilankė šios bendrovės atstovas, studijų užsienyje koordinatorius Gvidas Gečas ir 3-4 klasių moksleiviams pristatė temą „Renkuosi ateitį SAU.
    Jaunas, entuziastingas, studijų patirties užsienyje įgavęs pranešėjas yra kilęs iš nedidelio miestelio ir tikrai supranta, jog provincijoje nėra daug karjeros galimybių. Jaunuoliams čia sunkiau atrasti platų profesijų spektrą ir apsispręsti, ko jie iš tiesų nori, kas jiems labiausiai tinka ar patinka. Tad pirmasis Gvido patarimas - sužinoti kuo daugiau skirtingų profesijų iš viso pasaulio. Pasak G. Gečo, pasaulyje egzistuoja virš 700 specialybių, ir apmaudu, kad didžioji dalis būsimų studentų gali išvardyti tik 20-50 skirtingų specialybių.  Nežinojimas, nesidomėjimas sumažina profesijų pasirinkimo galimybes.
    Nors pranešėjas ir teigė, jog kiekvieno žmogaus interesus, polinkius, talentus ir gabumus galima pastebėti dar labai ankstyvoje vaikystėje, tačiau dažniausiai, renkantis studijų programą, pradedama vadovautis netinkamais kriterijais: svarstoma apie finansų svarbą, bijoma draugų ar artimųjų spaudimo, bandoma vaikytis gražiai skambančių studijų programų pavadinimų ar norima tapti visuomenėje populiarių profesijų atstovais. Vis dėlto, pagrindinis kriterijus turėtų būti prigimtis ir tvirtas apsisprendimas daryti tai, kas labiausiai sekasi ir patinka. Statistika liūdnoka - tik penktadalis Lietuvos abiturientų sąmoningai renkasi profesiją, o po studijų net 85 proc. dirba ne pagal savo specialybę.
    „KALBA atstovas taip pat išsamiai papasakojo apie studijas užsienyje: patarė, kokiais aspektais vadovautis renkantis šalį savo studijoms; paaiškino, kokios galimybės atsiveria studijuojant kituose kraštuose; pateikė savo asmeninės patirties pavyzdžių apie darbo ir paskaitų suderinimą. Gimnazistams informatyviai ir koncentruotai pristatytos studijos Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje ir Danijoje. Pranešėjas Gvidas prognozavo, kad ateityje ypač paklausi turėtų būti verslo psichologijos specialybė, o norintys siekti sėkmingos tarptautinės karjeros, privalės mokytis kinų, indų, korėjiečių, ispanų ar prancūzų kalbų.
    Susitikimo pabaigoje gimnazistai buvo raginami dalyvauti tarptautiniuose projektuose, įvairiose savanorystės ir mainų programose, o įgavus naujos patirties - nepamiršti sugrįžti į savo šalį.
                      Raminta Majauskaitė, 3b kl.
NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas