KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Lietuvių kalbos konferencija Šakių „Žiburio“ gimnazijoje
2023-03-02
Tradiciškai vasario 16-kovo 11 dienomis pažymimos Lietuvių kalbos dienos. Šia proga kovo 2 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko lietuvių kalbos konferencija ,,Kalboje tauta pasisako, kas esanti, ko verta“, į kurią buvo pakviesti ne tik Šakių rajono, bet ir visos Marijampolės apskrities gimnazijų mokytojai ir mokiniai skaityti pranešimų apie  lietuvių kalbos svarbą tautos ir mūsų visų gyvenime.

Renginį pradėjo Šakių „Žiburio“ choras, sveikinimo žodį tarė Šakių savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius Robertas Sakas.  Įdomų pranešimą apie Metų žodžio ir posakio rinkimus skaitė Rita Urnėžiūtė, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro darbuotoja, žurnalo „Gimtoji kalba“ vyriausioji redaktorė. Pasirodo, tokie rinkimai vykdomi beveik visose Europos valstybėse, renkami metų aktualijas atspindintys žodžiai. Lietuvoje Metų žodžio rinkimai prasidėjo 2008 metais, kai lietuviai gražiausiu žodžiu išrinko žodį ačiū. Nuo 2017 metų renkami Metų žodžiai atspindi metų aktualijas. Sigita Sereikienė, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyriausioji specialistė, pranešime „Susikalbame, ir to pakanka?“ kalbėjo apie tai, kad kalba yra sistema, kurią vartoti reikia kompetencijų. Ji priminė, kad kalbėti lietuviškai yra aristokratiškumo ženklas.

Užsiregistravę pranešėjai iš Šakių ir Vilkaviškio rajonų gimnazijų gilinosi į kalbos klausimus, tyrinėjo knygų pavadinimus, pasakojo apie skaitymo naudą, lietuviškų vardų kilmę, pravardes ir t.t. Pranešimus skaitė Aistė Skripkiūnaitė, Vilkaviškio ,,Aušros“ gimnazijos mokinė,  Andrėja Barkauskaitė ir Viltė Krunkauskaitė, Vilkaviškio raj. Pilviškių „Santakos“ gimnazijos mokinės, Beatričė Budreckaitė ir Gabija Lenkaitytė, Griškabūdžio gimnazijos mokinė, Ina Klimavičiūtė, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos mokinė, Ema Baziliauskaitė ir Miglė Sutkutė, Lukšių Vinco Grybo gimnazijos mokinės. Mokines ruošę mokytojai galėjo didžiuotis savo mokiniais, kuriems gimtoji kalba artima ir įdomi. Išsamų pranešimą apie lietuvių kalbos puoselėjimą Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijoje parengė Vaida Kainauskienė, šios gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė.

Įdomius pranešimus parengė Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai. Augustė Bataitytė ir Liucija Vaičiūnaitė, Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokinės, skaitė pranešimas „Šakių „Žiburio“ gimnazija – kalbinio ir literatūrinio kelio pradžia“ (mokytoja V.Valuntienė), o Ugnė Lekavičiūtė parengė išsamų pranešimą ,,Zanavykų gėlių darželiai“ (Mokytoja D.Aniulienė).

Konferenciją užbaigė Šakių viešosios bibliotekos vyresnioji specialistė Lina Eringienė, kuri apžvelgė bibliotekos darbą puoselėjant lietuvių kalbą Šakių rajone. Šios bibliotekos darbuotojos yra didelės viso rajono švietimo įstaigų lietuvių kalbos mokytojų ir mokinių draugės vykdant kūrybinius projektus ir ugdant kūrybingus jaunus žmones.
Konferenciją organizavo, programą sudarė, prizais rūpinosi Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokytoja, Šakių rajono lietuvių kalbos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė Rasa Bublaitienė.
NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas