KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Kelionė į Strasbūrą
2017-05-23

   Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje kiekvienais metais moksleiviams apskrityse organizuoja konkursą „Euroscola“ . Šakių „Žiburio“ gimnazija konkurse dalyvauja nuo 2009 metų. Šiais metais mūsų gimnazija jau trečiąkart iš eilės laimėjo  konkursą ir buvo pakviesta į Europos Parlamentą Strasbūre.

   Gegužės 19 dieną į plenarinį posėdį Europos Parlamente Strasbūre (Prancūzija) suvažiavo apie 500 moksleivių iš įvairių Europos Sąjungos valstybių. Tarp atstovų iš visos Europos ir 24 Šakių „Žiburio“ gimnazistai su mokytojais Asta Urbaitiene, Dariumi Jakavičiumi ir pavaduotoja ugdymui Odeta Vasiliauskaite turėjo galimybę užimti parlamentarų vietas Didžiojoje posėdžių salėje ir išsakyti savo nuomonę aktualiomis temomis.

   Posėdžio pradžioje vyko diskusija su viceprezidentu Rainer Wieland. Vėliau kiekvienos šalies atstovai pristatė savo šalį ir mokyklą, iš kurios atvyko. Mūsų šalį ir mokyklą reprezentavo Kamilė Danielevičiūtė ir Naglis Gudiškis. Po posėdžio visi susirinkome į mažesnes grupes, kuriose vyko debatai apie aplinkosaugą ir atsinaujinančiąją energiją, saugumą ir žmogaus teises, paramą ES, migraciją ir integraciją, jaunimo užimtumą ir Europos ateitį. Po debatų visi vėl sugužėjo į Didžiąją posėdžių salę, kurioje balsuodami priėmė sprendimus apie galbūt būsimas Europos Sąjungos permainas. Vėliau vyko žaidimo „Eurogame“ apdovanojimai. Šiame žaidime klausimai apie ES buvo užrašyti visomis ES šalių kalbomis. Moksleiviai, sudarę komandą iš keturių skirtingų valstyvių, dalijosi informacija ir žiniomis. Į žaidimo finalą pateko 4 komandos, kuriose buvo net trys mūsų gimnazijos moksleivės – Justina Krištolaitytė, Kotryna Stankaitytė ir Janina Leveckytė. Merginos apdovanotos džemperiais ir kepuraitėmis, o Kotryna net ir medaliu. Taip pat kiekvienas, dalyvavęs Europos Parlamente „Euroscolos“ dienoje, gavo sertifikatą. Renginį vainikavo Europos Sąjungos vėliavų nešimas skambant Europos Sąjungos himnui – Liudvigo van Bethoveno „Devintosios simfonijos“ finalo instrumentinei aranžuotei.

   Visos kelionės metu keli moksleiviai rašė kelionės dienoraštį pavadinimu „Labas, Mama, man viskas gerai“, kuriuo dalinosi Gustė Žukauskaitė savo facebook paskyroje. Paklausti, kodėl pasirinko būtent tokį dienoraščio pavadinimą, moksleiviai iškart atsakė, jog kelionės metu internetas ir skambučiai yra prabanga, ne visada galima pranešti savo mamoms ir artimiesiems, draugams, kaip sekasi, ką veikia, kokia šiandien buvo diena. „Tad mes, lyg nujausdami, - sako vienas iš dienoraščio redaktorių Jonas Vaikšnoras, - kiekvieną dieną kartojome, kad mums viskas gerai. Ir iš tikrųjų viskas buvo labai gerai.“

   „Nors idėja gimė mano galvoje, tačiau nenoriu prisiimti visų laurų sau. Turiu nuostabią komandą, su kuria dalinomės jausmais, emocijomis, išgyvenimais. Taip ir gimė dienoraštis“, - sako iniciatorė Gustė Žukauskaitė.

4000 kilometrų, skaudančios kojos ir sėdimosios, daug juoko ir bemiegių naktų – visa tai patirtis. „Drezdeną, Gamiršą – Partenkircheną, Fiuseną, Neuschwanstein pilį, Alpes, Strasbūrą ir dar daugelį kitų objektų mes tikrai prisiminsime. O kas žino, gal ir vėl apsilankysime neišdildomą įspūdį palikusiose Europos valsybėse“, - mintimis dalinosi redaktorė Vaiva Šuopytė.

Dalinamės paskutiniosios dienos įrašu:

Labas, Mama, man viskas gerai

7 diena

Autobusas tapo mums antraisiais namais, nes viešbučiuose mes dažniausiai tik miegame.
Nors visad keldavomės 6h, tačiau šiandien kėlėmės dar visa valanda anksčiau! Kilometrai iki namų tirpsta gan greitai. Turbūt tai galima pavadinti Tėvynės ilgesiu. Šios kelionės metu įgavome nuostabių patirčių ir prisiminsime šią kelionę su šypsena veiduose. Tačiau mintys vis labiau krypsta apie močiutės balandėlius ir kugelį, paskutinius renginius ir atsiskaitymus mokykloje, apie kasdienybę, nuo kurios smagu pabėgti, tačiau kartu smagu ir sugrįžti. Šiandien paskutinis kartas, kai klausomės autobuso kelionių himno, jau net spėjome išmokti žodžius, dainuojame kartu.

Mama, čia mes. Kartu rašėme šį kelionių dienoraštį, nes žinome, kokia kiekvienai Mamai svarbi jos vaiko gerovė, galų gale, kaip jai ar jam sekasi, ar sotus, tinkamai apsirėdęs ir laimingas.

Mama, žinau, kad kartais pyksti, kai nepranešu, kaip laikausi. Suprantu, jog tai dėl to, nes Tau rūpiu. Ši mūsų kelionė baigėsi, tuoj būsime namie, tačiau didžioji mūsų gyvenimo kelionė dar tik prasideda. O ji bus pilna įvairių nuotykių ir patyrimų, linksmų ir neramių akimirkų, bet prižadu, jog visada prisiminsiu kelią namo.

Visą dienoraštį galite rasti ČIA: https://www.facebook.com/zukauskaite.guste/media_set?set=a.719748758205177.1073741850.100005101773728&type=3

Gustė Žukauskaitė

NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas