KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Respublikinėje biologijos olimpiadoje antra vieta
2017-03-15
   Kovo 9d. į naująjį Gyvybės mokslų centrą susirinko 9-12 klasių biologai iš visos Lietuvos išsiaiškinti, kas yra stipriausi savo amžiaus grupėse. Po sausio 13d. vykusio II turo 30 geriausiai pasirodžiusių mokinių iš kiekvienos klasės buvo atrinkti į respublikinį turą, į kurį buvau atrinktas ir aš. Prie registracijos stalų mus pasitiko linksmai nusiteikę „oranžiniai“ (Lietuvos gamtos mokslų olimpiadų asociacijos (LGMOA) nariai), kurie mus lydėjo ir neleido nuobodžiauti visos olimpiados metu.
   Atidarymas. Pasveikinimo žodį tarė VU rektorius Artūras Žukauskas, vertinimo komisijos pirmininkas Andrius Petrašiūnas ir garsusis Lietuvos biologas Virginijus Šikšnys. Po atidarymo koncerto visi nuskubėjo papietauti į valgyklą ir pasistiprinti prieš užduočių darymą. Pavalgius laukė praktinė dalis; vyresnieji turėjo atlikti tris praktikos darbus iš botanikos, vystymosi biologijos ir biotechnologijos sričių.
   Per botanikos praktikos darbus teko atpažinti ir apžiūrėti per mikroskopą paruoštų augalų stiebus, priskirti jiems būdingas savybes, pažymėti teisingus teiginius, taip pat pabaigti rašyti žiedo formules.
Per vystymosi technologijas reikėjo išanalizuoti pateiktą medžiagą apie modelinį organizmą – vaisinę muselę Drospophila melanogaster. Kompiuteriniame faile buvo pateikti keli šio nariuotakojo vystymosi vaizdo įrašai, aprašyti molekuliniai mechanizmai, įvairių faktorių įtaka ir pasekmės skirtingais gyvenimo etapais.
   Per biotechnologijos praktiką mums teko užduotis transkribuoti paruoštą plazmidinę DNR į RNR, su gauta nukleorūgštimi įvykdyti gelio elektroforezę ir per UV lempą kiekybiškai ir kokybiškai įvertinti mūsų darbą, taip pat atsakyti į keletą teorinių klausimų, susijusių su biotechnologijomis.
   Po tikrai varginančių ir daug kruopštumo reikalavusių praktikos darbų visi olimpiados dalyviai keliais autobusais patraukė į Trakus, kur praleidome paskutines olimpiados dienas. Paskutinis vakaro renginys – protmūšis, kurį, subūręs komandą iš draugų, laimėjome. Pagaliau sulaukėme užtarnauto poilsio.
   Kitą dieną, penktadienį, mūsų laukė teorinės užduotys. Norint gerai pasirodyti olimpiadoje, privalu gerai mokėti biochemiją, molekulinę biologiją, botaniką, zoologiją, genetiką, ekologiją, evoliuciją, anatomiją ir kitas biologijos šakas. Teorinei daliai buvo skirta 3h, po jų – dar 1,5h testui ir pasirenkamajai užduočiai (buvo galima rinktis iš biosistematikos, ekologijos ir etologijos, genetikos ir evoliucijos, gyvūnų anatomijos ir fiziologijos, žmogaus biologijos, augalų anatomijos ir fiziologijos, arba ląstelės biologijos, kurią aš ir pasirinkau). Po užduočių pasistiprinę sočiais pietumis patraukėme žaisti tų pačių „oranžinių“ organizuotą orientacinį StrateGO žaidimą, kurio metu teko apeiti didžiąją Trakų dalį ir įvykdyti užduotis, pabaigoje – parašyti žinutę ateitiems biologų kartoms ir įdėti ją į laiko kapsulę.
   Pasibaigus žaidimui ir pavalgius vakarienę mūsų laukė viena svarbiausių olimpiados dalių – apeliacijų vakaras. Šiuo metu pamatėme tik teorinės dalies įvertinimus, bet galėjome apeliuoti mūsų įvertinimus, ginčytis ir bandyti įrodyti užduočių vertintojams, kad gautas taškų skaičius netenkina. Čia pasisekė ir man – pavyko išsiapeliuoti 0,5 taško, kas, kaip vėliau paaiškėjo, labai daug reiškė.
   Po rimtosios dalies laukė linksmoji: visą vakarą, kas kiek norėjo, tas tiek šoko ar žaidė stalo žaidimus.
Ir pagaliau išaušo lemtingasis kovo 11-osios rytas. Prieš pat apdovanojimų ceremoniją sulaukėme Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorės sveikinimo, vertinimo komisijos baigiamojo žodžio ir tos pačios gimnazijos mokinių dovanos – trumpo vaidinimo. Ilgai nekankinę pradėjo apdovanojimų dalį. Iš eilės apdovanoti 9-tokai, 10-tokai ir 11-tokai. Štai atėjo vyriausių olimpiados dalyvių eilė. Išgirdęs savo pavardę iš pradžių nenorėjau patikėti, bet labai apsidžiaugiau pagaliau laimėjęs respublikinės olimpiados sidabrą (bronza būtų buvusi taip pat gerai, bet sidabru dar labiau džiaugiuosi). Smagu, jog pagaliau mano pastangos, įdėtas darbas, praleistos pamokos ir paaukotos vasaros atsipirko su kaupu. Vienas gražus akcentas – savo olimpiadininko „karjerą“ baigiau su jubiliejine 50-ąja  biologijos olimpiada.
   Dar ne viskas. 14 geriausiai pasirodžiusiųjų (tarp jų ir aš) buvo pakviesti į Tarptautinės Biologijos Olimpiados (IBO) stovyklą, kurios metu bus atrinkti 4 geriausieji, kurie atstovaus Lietuvą šiame renginyje liepos 23-30 dienomis Jungtinėje Karalystėje, Warwick mieste.
  Ką gali žinoti, gal ir man pasiseks.
P.S. detalesnę informaciją, rezultatų lenteles ir užduotis galima rasti adresu olimpiados.lt
 
Modestas Matusevičius
NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas