KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Smiltės Šakėnaitės darbas, skirtas konkursui „Laisvės karta sako jiems AČIŪ“
2021-01-14
Kodėl svarbu saugoti ir puoselėti laisvę, ginti savo valstybę?
    Žiema. Sausis. Sekmadienis, kuris tapo kraupiausiu mūsų istorijoje. Po gatves važinėjantys tankai, gąsdinantys pranešimai per radiją ir televiziją. Žmonės renkasi iš įvairių Lietuvos kampelių ir važiuoja į Vilnių. Būriuojasi prie Televizijos bokšto tam, kad apgintų savo bei Lietuvos laisvę ir garbę.
    Nuo lemtingos sausio 13-osios nakties praėjo lygiai 30 metų, o kulkų šūvių garsas dalyvavusiems Televizijos bokšto gynime dar skamba mintyse. Neblėstantis skausmas vis dar drasko širdis žuvusių aukų artimiesiems. Tą naktį įvairaus amžiaus žmonės stojo prieš tankus tam, kad mes šiandien būtume nepriklausomi. Beginkliai žmonės prieš tankus... Atrodo, neįmanoma, bet jie tikėjo tuo, ką daro, kad šiandien mes tikėtume jais.
    Dabar esame laisvi ir nepriklausomi. Galime patys rinktis, kas mūsų šalį valdys. Pasaulis žino mus kaip suverenią valstybę, kuri turi savo unikalią kalbą, tradicijas, apibrėžtą teritoriją. Kiekvienas iš mūsų esame laisvas ir nuo nieko nepriklausomas, galime patys priimti sprendimus, turėti laisvą nuomonę, galime nebijoti, jog kažkas įrems ginklą į galvą už tai, kad išėjome per komendanto valandą į gatvę ar skaitome knygą norima kalba. Dėl to kiekvienais metais pagerbiame išėjusius Anapilin už laisvę ir taip prisimename, kiek jiems kainavo Lietuvos nepriklausomybė. Dėl to turime puoselėti laisvę, gerbti savo tėvynę ir tą rodyti pasauliui. Turime visiems parodyti, kad esame tvirti ir kad niekas niekada neatims iš mūsų nepriklausomybės.
    Pasaulyje šiuo metu vyksta įvairios olimpiados, konkursai, žaidynės, varžybos, į kurias šalys siunčia atstovus tam, kad apgintų savo valstybės garbę, parodytų savo galią, ir kiekviena šalis dalyvautų kaip lygi visoms kitoms. Kiekviena valstybė, kiekviena tauta ir kiekvienas žmogus privalo turėti teisę gyvuoti nepriklausomai bei turėti savo išskirtinius bruožus. Tik taip tarp žmonių atsiras daugiau tolerancijos, pagarbos ir palaikymo.
    ...o jeigu 1991-aisiais niekas nebūtų gynęs Lietuvos? Jeigu susikabinę rankomis tautiečiai nebūtų stoję prieš tankus? Kaip dabar mes gyventume? Tikiuosi, to nesužinosim... Lietuviai nugalėjo, todėl savo herojų mes niekada nepamiršime!
 
 
Smiltė Šakėnaitė, Šakių „Žiburio“ gimnazijos 3 (11) klasės mokinė.
Konsultavo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rasa Bublaitienė
 
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas