KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Susitelkusi ,,Žiburio“ bendruomenė priėmė naujus iššūkius ir išsaugojo tradicijas
2020-06-19
    2020 mokslų metų antrasis pusmetis po daugelio metų bus minimas kaip išskirtinis, sukėlęs daug nerimo ir pareikalavęs  naujų žinių, įgūdžių, naujos darbo aplinkos. Šakių ,,Žiburio“ gimnazijos bendruomenė šį laikotarpį išgyveno susitelkusi, vykdydama visus naujus saugos reikalavimus ir kartu tęsdama tradicijas, ugdydama moksleivius priimti iššūkius, nugalėti sunkumus, būti inovatyviems ir sumaniems.
    Atsigręžiant į prabėgusį antrąjį 2019-2020 mokslo metų pusmetį, vis dėlto negalima užmiršti dviejų mėnesių, kurių metų niekas net negalvojo apie karantiną ir nuotolinį mokymą. Pirmasis  pusmetis pasibaigė gana sėkmingai, sausio mėnesį prasidėjo antrasis,  rajoninės olimpiados gausiai pažėrė apdovanojimų, moksleiviai pradėjo ruoštis respublikiniams konkursams. Visų dalykų mokytojai kruopščiai, negailėdami jėgų dirbo su pačiais gabiausiais, norėdami padėti atsiskleisti talentams, skatino patikėti savo jėgomis ir siekti pačių geriausių rezultatų.
    Puikiai sekėsi lituanistams. Rajoniniame meninio skaitymo konkurse gimnazistai pasirodė ypač gerai: Adomas Vensas užėmė I vietą, Gytė Staugaitytė ir Goda Endzelytė – II vietą, o Deimantas Indriūnas – III vietą. Lietuvių kalbos olimpiadoje pirmoji vieta antrokei Smiltei Šakėnaitei, antroji- Aivijai Valatkaitytei, trečioji vieta atiteko ketvirtokei Dovilei Kudirkaitei. Deja, dėl karantino nebuvo organizuotas nei regioninis, nei respublikinis turas. Respublikinėje lietuvių kalbos olimpiadoje, kuri vyko kovo pradžioje Druskininkuose,  antrokė Smiltė Šakėnaitė buvo apdovanota už geriausią esė. Respublikiniame filologų konkurse Samantos Stankevičiūtės publicistikos darbas  pateko tarp 15 pačių geriausių. Žinoma rašytoja Gintarė Adomaitytė jį labai palankiai įvertino kaip patį keisčiausią darbą ir pažadėjo išspausdinti respublikiniame jaunimo žurnale ,,Pašvaistė“. Galutinis filologų  įvertinimas  turėjo būti Ignalinoje, bet, deja, dėl karantino neįvyko.  
    Džiaugėsi ir anglistai. Štai rajoninėje anglų kalbos olimpiadoje pirmokės  Žemyna Brazaitytė ir Gabrielė Vinickytė užėmė II vietą.  Dar pirmajame pusmetyje rajoninėje anglų kalbos olimpiadoje sužibėjęs Ernestas Butkus respublikinėje anglų kalbos olimpiadoje iškovojo III vietą.
    Rajoninėje 10-11-tų klasių mokinių rusų kalbos olimpiadoje I vietą užėmė Šarūnė Bacevičiūtė, II vietą- Aivija Valatkaitytė,  III vietą užėmė Gytis Žebrauskas.
    Rajoninės istorijos olimpiadoje ketvirtokės Agnė Kereišiūtė užėmė I vietą, o Milda Kriščiokaitytė užėmė II vietą. Konkurso „Lietuvos istorijos žinovas“ mokyklinio etapo nugalėtoja Agnė Kereišiūtė kovo 10 dieną turėjo  dalyvauti II konkurso etape Lietuvos Respublikos Seime, bet prasidėjus karantinui jis nebuvo organizuotas.
    Rajoninėje biologijos olimpiadoje pirmokės Iveta Česnulevičiūtė užėmė i vietą, Gabija Verpečinskaitė  užėmė III vietą, antrokas Vilius Frančiakas – I vietą, trečiokės Adelė Antanaitytė I vietą, Raminta Liubinaitė – II vietą, Arijana Bagdanavičiūtė – III vietą, ketvirtokė Goda Endzelytė – III vietą.
    Rajoninėje fizikų olimpiadoje pirmokas Matas Adomaitis užėmė I vietą, antrokas Vilius Frančiakas užėmė I vietą, Emilija Venckūnaitė ir Titas Žievys užėmė III vietą, trečiokai Šarūnas Vaičiūnas užėmė I vietą, Emilija Šuopytė užėmė III vietą, ketvirtokai pasidalijo visas prizines vietas: Liudas Balčiūnas - I , Karolis Žukauskas – II , Paulius Bendžiūnas – III.
    Rajoninėje geografijos olimpiadoje ,,Mano gaublys“  ,,žiburiečiai“ pasirodė itin puikiai. Pirmokai Vilius Ružinskas užėmė I vietą, o Aistė Urbonaitė – III vietą. Antrokai Atėnė Petraitytė ir Emilija Venskūnaitė užėmė I vietą, o Lukas Bilinskas – III vietą. Trečiokai Aistė Puidokaitė ir Augustas Keblaitis užėmė I vietą, Andriejus Kardauskas -II vietą, Justa Maksvytytė- III vietą. Ketvirtokai Vytenis Jazukevičius užėmė I vietą, Evelina Morkevičiūtė- II vietą, o Valdas Palubinskas - III vietą. Nuotoliniu būdu organizuotoje respublikinėje olimpiadoje gerai pasirodė Vytenis Jazukevičius.
    Regioninėje ekonomikos ir verslo olimpiadoje Povilas Užupis užėmė I vietą.
    Rajoninėje dailės olimpiadoje ketvirtokė Auksė Ambrazevičiūtė užėmė I vietą, o pirmokė Emilija Zobėlaitė - III vietą
    Iki karantino paskelbimo šauniai darbavosi gimnazijos sportininkai. Rajoninėse plaukimo varžybose Kamilė Bakšytė užėmė I vietą, o Arnas Marčiulionis – II vietą. Šakių rajono mokinių badmintono varžybų nugalėtojais tapo Justa Maksvytytė ir Viktorija Gurajūtė, o Paulius Knezevičius ir Lukas Ragelis užėmė II vietą. ,,Žiburio“ bendruomenė sveikino Roką Sutrinavičių, Eimantą Kazakauską, Tadą Stanaitį, Beną Vaišvilą, Adomą Kybartą, Paulių Mozūraitį, Matą Kavaliauską, Rapolą Žvirblį, Dominyką Čelkį, Adomą Maksvytį, Aleksandrą Stonkų ir Matą Adomaitį, Šakių rajono mokinių krepšinio pirmenybėse užėmusius I vietą.
    Jau nuotoliniu būdu Šakių "Žiburio" gimnazijos mokiniai dalyvavo  vienuoliktame Europos egzamine, skirtame paminėti Europos dieną.  Maksimalų taškų skaičių surinko 2a kl. mokinysEmilis Jokūbaitis. .2b kl. mokinys Titas Žievys ir 4c kl. mokinys Arvydas Kazlauskas surinko po 9 taškus iš 10. Nuotoliniu būdu puikiai veikė ,,Žiburio“ jaunieji žurnalistai. Projekto "Žurnalistikos laboratorija" dalyviai džiaugiasi, kad LRT pasidalino moksleivių karantino dienoraščiais. Tarp jų yra ir keturių "Žiburio" gimnazistų mintys.
    Antrojo pusmečio pirmieji mėnesiai buvo turtingi įdomių renginių. Trečiokų surengtas šimtadienis visiems įsiminė kaip plaukiantis ir neskęstantis laivas. Juk visa mokykla buvo dekoruota kaip laivas, kuris plukdo ketvirtokus egzaminų link. Galbūt tas laivas buvo panašus į ,,Titaniką“, kad užplaukė ant karantino aisbergo, bet nenuskendo, o sutaisęs gedimus plaukia tolyn. Netruko ateiti ir Paskutinis skambutis. Sušvelnėjus karantino sąlygoms, abiturientai vis dėl to jau galėjo ateiti į gimnaziją, kur jų laukė trečiokų papuoštos klasės, siurprizai, pasiilgusių auklėtojų šypsenos. Nors du mėnesius atskirti vieni nuo kitų, visi jautė dar tvirtesnį ryšį su mokykla.
    Netrūko gimnazistams ir patriotizmo. 2020 metų vasario 16-ąją Šakių „Žiburio“ gimnazija pasitiko akcija „16 fotožinučių Vasario 16-ajai“. Jos tikslas – įamžinti su Lietuvos valstybės kūrimu ir Nepriklausomybės gynimu susijusias Šakių miesto vietas. Pasitinkant Kovo 11-ąją ir minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30 – metį gimnazistai gaudė laisvės vėjo gūsį šimtais trispalvių malūnėlių, kuriais papuošė viešąsias Šakių vietas, taip tarsi pasitikdami artėjantį pavasarį  ir liudydami jaunystę. Kovo 11 – osios išvakarėse Šakių ,,Žiburio“ komanda, kurią sudarė Deimantas Indriūnas, Vaida Mankutė, Goda Endzelytė, Agnė Kereišiūtė, Gintarė Ambrazevičiūtė,  dar spėjo nuvykti į Jurbarko G.Giedraičio gimnazijos organizuotą protmūšį ir laimėti I vietą. Prizas komandai pakeliauti po Panemunių regioninį parką dar neišnaudotas, paliktas rudeniui. Prasidėjus karantinui įdomiai paminėta Spaudos atgavimo diena. Čia jau pasistengė bibliotekos darbuotojos ir lietuvių kalbos mokytojos. Prisimenant spaudos suvaržymus, garsiai skaitomus kūrinius galėjo girdėti visi norintys.
    Kovo 14 dieną  gimnazistai, išėję netikėtų atostogų, dar tikėjosi, kad apribojimai greitai baigsis ir bus galima grįžti prie savo planų, tačiau prasidėjęs karantinas pareikalavo šį tą paaukoti, išmokti daug naujų dalykų, suformuoti naujus įgūdžius. Dirbdami nuotoliniu būdu visi gimnazijos moksleiviai be jokių abejonių pagilino, sustiprino gebėjimus dirbti su informacinėmis technologijomis, planuoti savo laiką, atsakyti už save ir kitus, savarankiškai ruoštis egzaminams. Antrokai sėkmingai išlaikė pagrindinio ugdymo patikros testą nuotoliniu būdu, o abiturientų išbandymai dar laukia, nes egzaminų sesija prasidės tik nuo birželio pabaigos ir tęsis visą liepą.
    Šį nelengvą laikotarpį visa  Šakių ,,Žiburio“ gimnazija dirbo nepaprastai  susitelkusi. Direktorė Jūratė Mozūraitienė, administracija, pedagogai, ypač informacinių technologijų mokytojai, privalėjo per dvi pirmąsias  savaites pereiti prie nuotolinio mokymo, pasirinkti tinkamą aplinką, kad kiekvienas mokytojas ir mokinys jaustųsi gerai, galėtų perteikti ir priimti medžiagą nauju būdu. Ypač daug jėgų ir laiko atidavė socialinė pedagogė, psichologė, auklėtojai, kurie žinojo kiekvieno mokinio bėdas, drąsino abejojančius, skatino žengti kartu su visa klase. Ne tik pamokos naujoje aplinkoje, bet ir seminarai, vebinarai, naujos akcijos vyko per šiuos mėnesius. Visa ,,Žiburio“ bendruomenė  parodė, kad ji geba priimti naujoves, yra organizuota, besilaikanti tradicijų ir kartu nebijanti naujovių, galinti dirbti neįprastomis sąlygomis. Vadinasi, prisiminus I.Kantą,  kiekvienas bendruomenės narys optimaliai pasinaudojo savo protu, kad prisitaikytų prie naujų darbo sąlygų, kad priimtų naujus iššūkius ir išlaikytų tradicijas.
 Mokyt. D. Aniulienė
 
 
 
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas